Tuesday, February 23, 2016

Voorleesmarathon Erfgoeddag 2015.


Mijn idee om jaarlijks één Streuvelsverhaal opnieuw in de kijker moest ergens beginnen. Van het boek Prutske bestond een recente ‘hedendaagse adaptatie’ door Ed Franck en voor Erfgoeddag streefde ik naar interessante literaire invalshoek om ook de opeenvolgende literaire residenten samen te kunnen brengen met de erfgoedgemeenschap van Streuvelsfans (nl. onze gidsen, ons publiek, Streuvelsgenootschapsleden, …). 
Op een duistere, druilerige decemberavond, net voor de deadline om projecten op te geven in het kader van de jaarlijkse Erfgoeddag, bedacht ik de voorleesmarathon:  Met het voorlezen op het ‘erf’ van Streuvels van het verhaal over zijn erfgename brachten we zijn erfenis tot leven, daarmee leek het opgelegde thema ‘ERF!’ ruimschoots gedekt.
Ondertussen had ik ruimschoots ervaring met het schrijven van toespraken en het vooraf bepalen van de juiste timing die daarin cruciaal is, en dat hielp me goed met het opstellen van tijdsplanning. Er moesten immers ook voorlezers gezocht worden en afhankelijk van de inschrijvers kon geswitcht worden tussen het originele of het nieuwe Prutske-boek. De mailing vertrok en op 3 uur tijd hadden we alle nodige inschrijvingen!

Met de steun van een collega realiseerden we een vlekkeloze planning om van 10 uur tot 18 uur doorlopend voor te lezen. Binnen hadden we voor 20 personen zitplaatsen, maar bezoekers konden ook buiten op het domein naar de lezers luisteren. Wat eigenlijk slechts een noodzakelijke ingreep was wegens tekort aan zitplaatsen bleek een succes en er werd door deelnemers én toeschouwers nog lang over nagepraat.
Het inspireerde het Reynaertgenootschap tot de voorleesmarathon voor De kapellekensbaan van Boon. En zelfs het Felix Timmermans Genootschap nam nog contact op om onze voorbereidingen en planning in te kijken als inspiratie en voorbeeld voor hun voorleesmarathon, ter gelegenheid van 100 jaar Pallieter.

No comments:

Post a Comment