Friday, March 29, 2013

MERCATORRUN2012 : Cultuur, sport, erfgoed en jeugdOp zaterdag 20 oktober 2012 vond de Mercatorrun 2012 plaats, waarbij atleten in een doorlopende estafettetocht van 150 km tussen het Duitse Gangelt en het Oost-Vlaamse Rupelmonde liepen in elkaar afwisselende groepjes van 10 tot 15 man, terwijl een 50-tal andere op de bus konden uitrusten tot ze opnieuw aan de beurt waren. Ze liepen over het grondgebied van 3 landen en dertig gemeenten, waarvoor telkens de officiële doorgang en politiebegeleiding gevraagd werd om ons tiental begeleidende fietsers te helpen het verkeer te regelen.


Vijfhonderd jaar terug ondernamen de zwangere moeder en vader van Gerard Mercator in 1512 de tocht van het Duitse Gangelt naar Rupelmonde op zoek naar een beter leven voor hun gezin. Daardoor werd de wereldberoemde cartograaf in Vlaanderen geboren en niet in Duitsland.
Het organiseren van een estafetteloop tussen Gangelt en Rupelmonde was dus een prachtige manier om het Mercatorjaar te vieren, maar ook een unieke gelegenheid om een combinatie tussen sport en cultureel-erfgoed te maken. Voor de organiserende vrijwilligers bleek de drempel te hoog om de weg naar de ondersteunende instanties te vinden en op dat vlak zal dit een uiterst leerrijke ‘case’ blijven.


De begroting van het project dat aanvankelijk op tafel lag, was eerder een sympathieke poging om het project geloofwaardig te laten lijken, dan een haalbare budgettering. We gingen samen aan de slag om het rekenwerk opnieuw te doen en ik ging aan de slag om bijkomende fondsen binnen te rijven via de Erfgoedcel Waasland, de Provincie Oost-Vlaanderen en enkele private sponsors. Ik reserveerde een bijkomend bedrag uit ons eigen mediabudget en kreeg logistieke steun los bij onze hoofdsponsor de Nationale Loterij, om het materiaal te leveren  voor een professionele uitgeruste finishboog.

Ikzelf ontwierp een logo en verzorgde de grafische verwerking van al het promotiemateriaal. Toen ik met een promotiestand
tijdens de zomer van 2012 op één van onze andere activiteiten stond bij de radio-zendamateurs, kreeg ik hen zo enthousiast om de hele estafetteloop lang permanente radioverbinding te garanderen. Zo kon vanop de jaarmarkt te Rupelmonde het verloop van de Mercatorrun 2012 live gevolgd worden. Enkel een gefaalde poging om graaf J. Rogge bij de aankomst de deelnemers-certificaten te laten uitreiken zette een beetje een domper op het gebeuren omdat vele ander VIP’s het vervolgens eveneens lieten afweten.

Het oorspronkelijke maximum aantal van 50 deelnemers kon worden verhoogd naar 75 deelnemers; de uiteindelijke uitgaven werden allemaal gedekt door inkomsten terwijl de begroting meer dan het dubbel was dan bij aanvang gebudgetteerd en de organisatoren hebben waardevolle ervaringen en contacten gewonnen voor toekomstige projecten. 

No comments:

Post a Comment