Wednesday, July 13, 2016

LIJSTERNEST IN 3D: BASISONTWERP DECEMBER 2014

Dit is het basis ontwerp van de benedenverdieping van het woonhuis van Stijn Streuvels maakte met het gratis 3D-programma Sketchup in de wintermaand december 2014. Als basis gebruikte ik de plattegrond en geveltekening op papier zodat er werkelijk 1/1 kon getekend worden (op basis van het  ontwerp, want we kunnen er natuurlijk niet van uit gaan dat het ontwerp ook 100% naar realiteit is omgezet geweest. Dit soort studies zou ons daar juist meer inzicht in moeten kunnen geven). 

Het maken van dit werkstuk moest in eerste instantie mezelf plezieren om iets nieuws aan te leren. Het heeft echter al veel bijgedragen aan mijn persoonlijke inzicht in de specifieke structuur van het echte gebouw dat in 1905 werd gebouwd, maar in vele verschillende fasen van aanpassingen tot zijn huidige toestand kwam.

Lijsternest-2015 from Tom Houtman on Vimeo.

Ik ben geen architect, noch een 3D-artiest. In dit ontwerp heb ik gezocht naar een evenwicht tussen leesbaarheid en techniciteit. Ik tracht enkel de gedeelten van het woonhuis in beeld te brengen die ook voor het publiek toegankelijk zijn. 
Bij het maken van dit ontwerp moest de tuin nog aangelegd worden, dus is het mijn plan om die nog toe te voegen (misschien iets voor de vakantie in 2017). 

Relevanter zou ik het vinden om de verschillende fasen van het woonhuis in 3D om te zetten, zodat aan een hedendaags publiek de bouwgeschiedenis kan gevisualiseerd worden. Kortom, toekomstplannen genoeg. 

No comments:

Post a Comment