Wednesday, September 11, 2013

MERCATOR BANCONTACT

De cartograaf Mercator (1512-1594) sierde het briefje van 1000 Belgische Frank van de jaren zestig tot tachtig van vorige eeuw. Johan Arnout, altviolist en eigenaar van een lokale televisiezender kruibeke.tv droomde ervan om in het Mercatorjaar 2012 dit bankbiljet opnieuw te verspreiden.
Toen hij via een verzamelaar van industrieel archeologisch erfgoed uit Grimbergen een antieke bancontact op de kop kon tikken, hoopte hij deze geïnstalleerd te krijgen en zo het bankbiljet opnieuw te verspreiden vanuit Rupelmonde.

Industrieel erfgoed hadden we nog niet als project en - onmiddellijk geprikkeld - bepleitte ik bij de vzw Mercator 2012 om een budget vrij te maken voor dit project. Niet zo evident, want er waren een rist redenen waarom dit project eigenlijk onhaalbaar zou zijn.
Het oorspronkelijk bankbiljet is nog steeds inruilbaar bij de Nationale Bank. Originelen verkopen zou dus nogal duur uitvallen en kopieën verdelen is strafbaar als valsmunterij. Ook de ‘distributie’ van geldbriefjes en het gebruik van de hardware om een bancontact te doen werken bleken onderhevig aan strikte wetgeving.

Mijn argument om dit project ondersteund te zien, was de grote sensatiewaarde met potentiële media-aandacht. Ook wanneer het uiteindelijk onhaalbaar zou blijken, zouden de verschillende pogingen ( contacten met banken, met de Nationale Bank en de minster van financien, …) genoeg ‘educatieve’ meerwaarde genereren om het doel, het Mercatorbriefje van 1000 BEF in herinnering brengen, kunnen gehaald worden. Alle activiteiten rond dit project werden via www.kruibeke.tv in primeur gebracht, door de vzw Mercator 2012 gepromoot en ikzelf tekende op instructies van de werkgroep een origineel bankbiljet dat door de minister werd erkend als voldoende artistiek om niet te worden verward met het origineel.
En uiteindelijk is het niet alleen gelukt, het werd ook een topattractie tijdens een massa van onze publieksevenementen! Zelfs de Nederlandse Vereniging van Papiergeldverzamelaars wijdde in haar tijdschrift ’t Watermerk het hoofdartikel aan het project rond het Mercatorbiljet!

No comments:

Post a Comment