Wednesday, February 16, 2011

Infodag over de resultaten van Participatiesurvey 2009 van de Vlaamse Overheid.


Op  09 februari 2011 was er een boeiende informatiedag rond de voorstelling van de cijfers en de eerste analyse van de Participatiesurvey 2009. Dat is een breed, wetenschappelijk gekaderd onderzoek naar de graad van participatie in cultuur& vrije tijd bij de Vlamingen.

In de voormiddag verzamelde het gehele culturele veld van Vlaanderen zich in een prachtige aula van ‘Het Pand’ in Gent. Politici leidden het in en verschillende onderzoekers uit de wetenschappelijke wereld gaven overzicht, duiding én kritische analyse van de resultaten. Er werd niet gegoocheld met cijfermateriaal, maar veeleer een boeiende duiding gegeven met soms verrassende analyses. Het is duidelijk dat in de laatste tien jaar de digitale evolutie de communicatiekanalen sterk veranderden én bovendien ook veranderde verwachtingen bij de cultuurliefhebber gecreëerd hebben.


In de namiddag nam ik deel aan 2 werkgroepen.
- Deelname aan het lokale cultuuraanbod, leesgedrag en participatie aan literaire evenementen.
- Cultuurbeleving en cultuurpercepties. ( over drempels tot participatie
en digitale evoluties ).


Uit de cijfers die in deze werkgroepen werden voorgesteld bleek dat een duizelingwekkend percentage van de jongeren in bibliotheken rondhangt( niet noodzakelijk voor het lezen/ontlenen van boeken) en dat cultuurevenementen in de centra vooral door volwassenen en medioren worden bezocht. In de perceptie en zeker in de communicatie van deze instellingen spreekt vaak een ander beeld. Ook het profiel van de bibliotheken en de cultuurcentra wijzigt zienderogen. Kortom, een boeiende dag en veel bijgeleerd!

1 comment:

  1. Meer info over dit evenement verkrijg je op deze handige site http://www.participatiesurvey.be/

    Succes!

    Tom Houtman

    ReplyDelete