Wednesday, February 16, 2011

Initiatie publiekswerking bij Netwerk, centrum voor hedendaagse kunst Aalst.

De recent overleden Dennis Oppenheim stelde het reeds dat hedendaagse
installatiekunst het best tot zijn recht komt in publieksgerichte musea. Omdat de kwaliteit van deze kunstvorm vaak fysiek afhankelijk is van de ruimte die ze benut en niet op een commerciƫle manier verplaatsbaar is, zoals eigen is aan galerijkunst. Installatiekunst is een publiek fenomeen bij uitstek en dat vraagt een museale context.

In Aalst kan je voor dit type Beeldende Kunst van internationaal niveau traditioneel terecht in Netwerk, het centrum voor hedendaagse kunst. Om de publiekswerking nieuw leven in te blazen werden het publiek uitgenodigd voor een presentatie van de werking. Natuurlijk was ik van de partij en samen met een lokale leraar kunstgeschiedenis kregen we een boeiende initiatie omtrent de huidige en toekomstige initiatieven van Netwerk, het centrum voor hedendaagse kunst.
Persoonlijk vond ik het het boeiendst om samen met deze leraar te kunnen brainstormen over het aanwezige educatieve potentieel. Perscontacten organiseren, workshops en rondleidingen voor jongeren ontwikkelen; contacten en initiatieven uitbouwen met lokale verenigingen: mijn oren waren gespitst! Ik houd het in elk geval goed in gaten. En misschien?

No comments:

Post a Comment